Inloggen

preview
nieuwsbrief 17 december 2019: fijne kerst!

Nieuwsbrief MKC Waalsdorp

Beste ouders en verzorgers,

Kerst staat alweer voor de deur. We zijn inmiddels inhoudelijk flink op stoom. En vieren daarnaast feest na feest met elkaar. Zoals het hoort ook met deze tijd van Sint, Kerst en Oud & Nieuw. Hierover meer in deze nieuwsbrief.

 

Verder in deze nieuwsbrief info over de sportdag van de middenbouw, de start vanaf januari met sportfolio’s (pilot) en enkele nieuwe teamleden. Ook hebben we uw hulp nodig bij de werving van nieuwe leerkrachten.

 

Tot slot, vergeet u niet de lesvrije dagen: vrijdag 20 december en maandag 13 januari?

 

Ik kijk uit naar ons kerstdiner woensdagavond en wens u alvast een fijne kerstvakantie en een heel mooi, warm uiteinde!

 

Berien Bakker

Directeur

1. Sinterklaas was heerlijk

Wat een geweldig feest was het weer op 5 december. Sint en zijn pieten werden dit jaar gewoon bij ons wakker! Dat zorgde gelijk voor een relatief rustige opstart en ochtend. Zo hebben we het heerlijk samen gevierd. (Foto’s met dank aan MaartenEderveen.nl)

 

sint wordt wakker pieten in stapelbed Sintwakker worden kinderen vieren feest Sint met zijn pieten

2. Twee nieuwe 5e leerkrachten vanaf januari

De functie van 5e leerkracht in de middenbouw is gelukkig weer ingevuld: sinds november is onderwijsassistent Patricia van Etteger in deze functie gestart. Zij wordt nu wegwijs gemaakt en zal na de kerstvakantie uiteindelijk gaan werken op maandag en woensdag. Ook gaat zij op de maandag op de BSO werken. Verderop in deze nieuwsbrief stelt zij zichzelf aan u voor.


Na de kerstvakantie start ook leerkracht Alesha Falhaber bij ons als 5e leerkracht. Zij zal werken op de dinsdag, donderdag en vrijdag.  Alesha gaat in het nieuwe schooljaar starten met de montessoriopleiding.

3. Open vacature – help mee!

vacature

Helaas is het ons nog niet gelukt om een leerkracht te vinden voor MB1. Op dit moment vult José deze plek nog in. We zoeken daarom ook intern naar oplossingen, zodat José haar werkzaamheden als intern begeleider en adjunct-directeur weer op  kan pakken. Wel zijn we bezig met een wervingsvideo om op andere manieren goede leerkrachten aan te trekken. Het resultaat ziet u in de volgende nieuwsbrief of wellicht al via social media voorbij komen (via LinkedIn van Montessori Waalsdorp en Berien Bakker). Delen wordt gewaardeerd.

 

Mocht u nog een leerkracht weten of zij-instromer, attendeer hem of haar dan op de vacaturetekst op de website. U als ouder kent onze school goed, dus u weet vast ook wie in uw netwerk bij onze school past. Hartelijk dank alvast!

 

4. Patricia van Etteger stelt zich voor...

Patricia van Etteger

Patricia start als 5e leerkracht in de middenbouw vanaf januari 2020. Zie tweede bericht hierboven.

 

“Een warm welkom, dat is wat ik kreeg bij Montessori Waalsdorp. Een warme, gemoedelijke sfeer en hele fijne mensen. Het is slechts enkele weken geleden dat ik hier voor het eerst op gesprek kwam en vrij snel kreeg ik de kans om in het Waalsdorp-team te starten. Ik ben straks werkzaam als 5e leerkracht/onderwijsassistent bij de middenbouw en op maandagen ben ik actief op de BSO.

Het is alweer 18 jaar geleden dat ik de opleiding SPW4 basisonderwijs afgerond heb. Dit alles met de droom om op de theaterschool de opleiding Docent Drama te kunnen volgen. Door een grote hoeveelheid aanmeldingen lukte het niet om hieraan te kunnen beginnen en ben ik in een andere branche terecht gekomen. Daar groeide ik door tot Ambtelijk secretaris.

 

Nadat ik in 2014 moeder werd van een dochter en door haar ook weer dichter bij het onderwijs terecht kwam, wist ik dat ik op een bepaald moment het roer om zou willen gooien. Het geeft me veel voldoening om met mensen bezig te zijn, en met name het jonge mens in zijn ontwikkeling. Ik ben dan ook heel erg verheugd mijn intrede te doen bij Montessori Waalsdorp.

 

Ik ben altijd te benaderen om even kennis te maken of vragen te beantwoorden. Tot ziens!”

Patricia

5. Sportdag middenbouw 10 juni 2020

sportdag

  

Reserveer alvast de datum! Vanwege slecht weer kon de sportdag begin dit schooljaar niet doorgaan voor de middenbouw. Daarom hebben we een nieuwe datum geprikt. Met hopelijk heerlijk warm zomerweer!

Zet het alvast in de agenda: woensdag 10 juni 2020. Dan barst het sportspektakel op het Zwarte Pad in Scheveningen los!

 

6. Beweegteam 2020 start met sportfolio’s en MQ-scan
MQ scan
bron: van de MQ-scan website

 

Als beweegteam zijn we het afgelopen jaar druk bezig geweest met nieuwe ontwikkelingen. Zo willen we een pilot gaan houden met sportfolio’s en zijn we vorig jaar gestart met de Motorische intelligentie (MQ) scan. 

 

Wat is de MQ scan eigenlijk en waarom gebruiken wij deze als beweegteam?
MQ Scan is een beweegbaan die de kinderen zo snel mogelijk, maar wel netjes moeten afleggen. De tijd en de manier van uitvoeren geeft ons inzicht over de motorische vaardigheden van het kind. Het is een leuke en snelle manier om inzicht te krijgen in de motorische vaardigheden van onze leerlingen op school. We hopen op deze manier de kinderen persoonlijker te kunnen begeleiden en onze lessen daar eventueel op aan te passen. Meer over de MQ-scan.

 

Pilot sportfolio in groep 6
Ook bij het bewegingsonderwijs vinden we het belangrijk dat het kind eigenaar wordt van zijn eigen leerproces. Daarom starten wij na de kerstvakantie met het introduceren van een sportfolio aan groep 6. Tot aan de zomer alleen bij groep 6, als pilot. Na deze proefperiode evalueren we eerst wat het oplevert en of het zinvol is om dit bij andere groepen te introduceren.

 

Meer over het sportfolio
De kinderen kennen al het portfolio, met alle werkjes erin waar ze trots op zijn. Nu gaan we dit ook op sportgebied doen. De kinderen kunnen dus hierin zelf een (beweeg) doel bepalen voor de komende periode, binnen door ons gestelde grenzen. We starten met een 0-meting. Van daaruit beoordelen we verdere ontwikkelingen. Centraal staan vragen zoals:

  • Wat kan ik al?
  • Wat zou ik graag willen leren?
  • Wat heb ik daar voor nodig?
  • Hoe meet ik wat ik geleerd heb?

We sluiten af met een eindmeting (een filmpje, foto, verslag etc). De leerling beoordeelt het eigen leerproces en het krijgt daardoor inzicht in zijn of haar persoonlijke ontwikkeling. Op deze manier ontdekt de leerling steeds beter de eigen mogelijkheden, legt deze vast binnen het sportfolio, en kan met trots terugkijken op behaalde resultaten.

7. Schoudercom tip: vul opmerkingen in voor nood

 

Ouders kunnen nu aanvullende opmerkingen bij hun profiel plaatsen in Schoudercom. Heel handig om uw telefoon en beschikbaarheid te noemen. Of als u kind bepaalde dagen met een ander mee naar huis gaat, laat dit hier weten. Hoeft u het niet meer apart te melden.

 

Ook in geval van een ontruiming is het handig, want dan heeft de leerkracht snel de juiste informatie binnen handbereik. De opmerkingen zijn alleen zichtbaar voor uzelf en schoolmedewerkers. Uw (ex)partner ziet het alleen als u heeft gekozen om ‘gezamenlijk te communiceren’. De opmerkingen komen ook te staan bij het profiel van uw kind(eren). Ook alleen zichtbaar voor uzelf, schoolmedewerkers en eventueel uw partner.

 

Hoe
Klik bij profiel om ‘mijn gegevens’:

 

schoudercom printscreen

8. 'Droomkast' in ons atelier te bewonderen in januari

Er was eens… een heel mooi nieuw pand. Met hele mooie kasten onder de ramen in de klaslokalen … en hele mooie deurtjes. Maar de leerkrachten op Waalsdorp hadden liever open kasten… zonder deuren. Maar wat doe je met 55 kastdeurtjes?

 

Toen ontstond het idee van hergebruik: een ‘droomkast’ voor in ons atelier. Er werd een grove schets gemaakt met: ruimte voor het opbergen van bouw- en knutselmaterialen en gereedschap; een zitje voor de kinderen en wat verlichte vitrinevakjes voor het tentoonstellen van de mooiste kunstwerken.

 

Vervolgens heeft Richard Koopman van RichArts interierachitectuur & maatwerkmeubilair het idee vertaald in een bouwtekening. In de kerstvakantie gaat hij aan de slag om de droomkast te realiseren.

 

U bent van harte uitgenodigd om onze wandvullende droomkast te bewonderen vanaf januari in ons handvaardigheidslokaal! Zo krijgen we steeds meer een volwaardig atelier voor onderwijs en BSO. 

 

in wording van schets naar ontwerp

 

Fijne kerstvakantie!

 

Woensdag 18 december is het kerstdiner. U heeft daar apart een brief over ontvangen. Dat wordt feestelijk gezellig! En daarna gaan we genieten van een fijne vakantie.

 

Vergeet u niet dat vrijdag 20 december geen les is!
En maandag 13 januari hetzelfde, ook een lesvrije dag.

Fijne kerstvakantie en alvast de allerbeste wensen voor 2020!

En we zien u en uw kind(eren) graag weer terug op maandag 6 januari!

 

kerst